WHATSAPP BİZİ ARA
İÇİNDEKİLER

Arama motoru optimizasyonu (SEO), e-ticaret web siteleri için reklam bütçelerini düşünce düşük maliyetli bir çalışmadır. SEO e-ticaret pazarlama çalışmalarında yüksek geri dönüşe sahip olmasına rağmen, birçok online mağaza, arama motorlarını çok az dikkate almakta veya hiç dikkate almamaktadır.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) yerine, çoğu e-ticaret şirketler sosyal medya veya ücretli reklamlara güveniyor. Reklam harcamaları e-ticaret şirketlerine her yıl milyonlarca liraya mal oluyor. Ve bu rakam her yıl artarak devam ediyor.

Ancak, SEO çalışması sitenin kurulum aşamasında çaba gerektirir- bir kez sıralamaya girdikten sonra, reklam harcamaları gibi tekrar eden masraflar olmadan pratik olarak satış yapabilirsiniz.

SEO, e-ticaret işinizi dönüştürmenize ve daha fazla trafik almanıza yardımcı olabilir.

Sayfa İçi SEO (On-Page SEO )Stratejisi

E-ticaret siteleri için sayfa içi SEO (On-Page SEO), anahtar kelimelerin site içinde doğru şekilde kullanılması ile ilgilidir. On-Page SEO çalışması Google gibi arama motorlarının sayfalarınızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.

Sayfa içi SEO (On-Page SEO), Arama Motoru Sonuç Sayfalarında (SERP) görünmenize yardımcı olmaktadır.

Arama Motoru Sonuç Sayfaları (SERP) sıralama faktörleri:

  • E-ticaret anahtar kelime araştırması

Anahtar kelime araştırması, e-ticaret SEO çalışmalarında kritik adım olarak tanımlayabiliriz.

Eğer anahtar kelime araştırma kısmında yanlış yaparsanız, iki şeyden biri olacaktır:

  1. Sıralaması çok zor olan anahtar kelimeleri hedefleyecek ve arama motorları sonuç sayfasının birinci sayfasında hiç çıkamayacaksınız.
  2. Trafik çekmeyen veya potansiyel müşterilerinizin satın almasına neden olmayan anahtar kelimeler için sıralanırsınız.

Bu iki durumun hiçbiri sizin için ideal değil, bu nedenle e-ticaret anahtar kelime araştırması SEO çalışmaları için çok önemlidir. SEO çalışması ile sıralaması kolay, iyi arama hacmine sahip ve yüksek dönüşüm oranlarına sahip anahtar kelimeleri hedeflemenizi sağlayacaktır.

Anahtar kelime seçmek sadece sıralama zorluğu veya bu kelimelerin kaç kişi tarafından aradığına bakmaktan daha fazlasıdır. Bu çalışma, e-ticaret için anahtar kelime araştırması yapmanıza, anahtar kelime zorluğunu (KD) ve arama hacmini bulmanıza ve alıcı amacını ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir.

  • Doğru anahtar kelimeleri seçip seçmediğinizi belirleyin

Ahrefs ve Semruhs gibi SEO araçları kullanmadığınız sürece, muhtemelen seçtiğiniz anahtar kelime verisine sahip olmayacaksınız. Hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızı bilmek için anahtar kelime zorluğunu, arama hacmini ve müşterilerin niyetini belirlemeniz gerekir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı‘yı kullanarak, müşterinin amacını belirlemek için arama hacmini ve TBM’yi bulabilirsiniz. Ancak, size anahtar kelime zorluğu hakkında bilgi sağlamaz.

SEO çalışmanızı ciddiye almak ve anahtar kelime sıralamalarınızı en üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız, anahtar kelime matrisi oluşturmalısınız.

Anahtar kelime matrisi, ilgili anahtar kelimeleri incelemenin ve sayfalarınızın her birinde kullanılacak olası en iyi anahtar kelimeleri hızlı bir şekilde belirlemek için e-tablonuzu düzenlemenin bir yoludur. Anahtar Kelime Zorluğu (Keyword Difficulty), arama hacmi ve arama amacına dayalıdır.

  • Anahtar kelime araştırması için Amazon’u kullanın.

Amazon, yüksek alıcı amaçlı anahtar kelimeler için altın madeni konumundadır. Çünkü insanlar genellikle bir şey satın almak amacıyla Amazon’da arama yapmaktadır.

Amazon ile anahtar kelimeleri bulmak için arama alanına anahtar kelimeler yazmaya başlayın. Bunu yaptığınızda Amazon otomatik doldurma önerileri yapacaktır. Bunların hepsi anahtar kelime fikirleridir. Burada belirlediğiniz kelimeleri daha sonra kullanmak üzere Google e-tablonuza ekleyin. Tahmin edebileceğiniz gibi, yüzlerce veya binlerce ürününüz varsa, bu uzun zamanınızı alabilir. Arama motorlarına “Amazon Anahtar Kelime Aracı” şeklinde yazar ve sizin için uygun olan toolsu kullanabilirsiniz.

Amazon Keyword Tool ile Amazon üzerinden anahtar kelime çalışması yapabilirsiniz.

  • Rakip analizi yoluyla anahtar kelimeleri bulun.

Anahtar kelime fikirleri almak için arama sonuçlarında sizden daha üst sıralarda yer alan rakiplerinizi kullanabilirsiniz. Bunun için ilgili anahtar kelimenizi Google’a yazın ve ilk sıradaki bir rakibinizi seçin. Daha sonra da potansiyel anahtar kelimeler için rakibinizin kategori ve ürün sayfalarını detaylıca inceleyiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken kural ise; Rakiplerin anahtar kelimede sırf sizden daha üst sıralarda yer aldıkları için körü körüne kullanmamanız gerekmektedir. Rakibinizin sizden daha üst sırada olmasının tek sebebi anahtar kelime kullanımı değil aynı zamanda alan adı otoritesi gibi başka faktörler de olabilir.

Ayrıca, Google’ın sitenizi taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olan gelişmiş bir gezinme işlevi sunan Breadcrumbs yapısını dikkate almak da çok önemlidir. Sitenizi Google’a girerek, breadcrumbs yapısını doğru ayarlayıp ayarlayamadığınız anlayabilirsiniz. “Siteniz.com -> kategori -> alt kategori” görürseniz, breadcrumbs doğru şekilde ayarlamışsınız demektir.

  • Anahtar kelime fırsatlarını bulmanıza yardımcı olması için Ahrefs ve Semruhs kullanın

Ahrefs ve Semruhs, çok yönlü, harika bir SEO araçlarıdır. Anahtar kelime araştırması, rekabetçi araştırma, backlink oluşturma ve çok daha fazlası için kullanabilirsiniz.

Ahrefs ve Semruhs kullanımları kolay olan bu SEO araçları, sitenizdeki ve rakiplerinizdeki anahtar kelime sıralamalarının yerleşik raporlarını görüntüleyebilir, nasıl ve nerede ne şekilde iyileştirmeler yapabileceğinizi görmenize yardımcı olur.

  • E-ticaret ürün sayfaları

e ticaret siteniz de ürün ve ürün kategori sayfaları, muhtemelen sıralanacak en önemli sayfalardır.

Bu sayfaları uygun şekilde optimize etmek için hedef anahtar kelimenizi şu şekilde kullanmanız gerekiyor:

  • URL’de

Birincil anahtar kelimenizi URL’ye koymak, arama sıralamalarını iyileştirmenin basit bir yoludur. Optimize edilmiş URL’ler, daha fazla trafik çekmek için rakiplerinize üstünlük sağlamanın bir yoludur. URL’de anahtar kelime kullanmak özellikle daha niş alanlarda rekabet eden web siteleri için geçerlidir.

Bunları ayrıca, kategori sayfası sıralamanız için en uygun anahtar kelimeye göre özelleştirebilirsiniz.

  • Başlık etiketinde (title tag – H)

Sayfa başlık etiketi veya H1 etiketlerinde anahtar kelime mümkün olduğunca başta olmalıdır. Bu, organik olarak sıralamanıza yardımcı olmaya çalışır.

  • In body copy

Site içindeki Gövde metni, işlerin biraz daha zorlaştığı yerdir. Anahtar kelimenizi en az 2-3 kez dahil ederek en az 300 kelimelik bir giriş metni hazırlamak ve kullanmak iyi olacaktır.

  • Resim alt metninde (In image alt text)

Google resimleri okuyamadığından, resmin ne olduğunu ve ne içerdiğini bilmek için alternatif metne güvenir. Image alt text, anahtar kelimenizi sayfaya eklemeniz için size başka bir fırsat verebilir ve Google görsel sonuçlarında daha iyi görünmenizi sağlar.

  • Meta Tag (Meta Etiketleri)

Anahtar kelimenizi Meta Tag (Meta Etiketleri) dahil etmenin sıralamaları doğrudan etkilediği gösterilmese de sıralamaları iyileştirdiği gösterilen tıklama oranını (TO) iyileştirebilir.

Bunun nedeni, ana anahtar kelimenizi meta açıklamaları alanına eklediğinizde, Google’ın arama sonuçlarında onu kalınlaştırmasıdır. Tüm kategori sayfalarınız ve ürün sayfalarınız için bu çalışmayı yapın.

İçerik pazarlama

İçerik, modern pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası haline geldi. Yapılan bir araştırmaya göre:

–         Pazarlama uzmanlarının %96’sı içerik pazarlamasının markaları için etkili olduğunu söylüyor.

–         Pazarlama uzmanlarının yarısından fazlası, içeriklerinin başarısını ölçmek için organik trafik kullanıyor.

–         Pazarlama uzmanlarının %70’i içerik pazarlamasına aktif olarak yatırım yapıyor.

Kaliteli içerik, e-ticaret sitelerinin daha fazla anahtar kelime sıralaması ve backlink oluşturmasına yardımcı oluyor.

İçerik pazarlaması trafiğinizi ve nihayetinde satışlarınızı artırabilir ve alan adı otoritenizi geliştirmek için sitenize backlink oluşturmanızı kolaylaştırabilir.

Teknik SEO Çalışması

SEO çalışması sadece anahtar kelimelerle ilgili değildir. Web sitelerinin ince detayları ve önemli ayrıntılarıyla ilgilenen teknik bir yanı da bulunuyor.

E-ticaret SEO denetimleri gerçekleştirirken, sitenizin aşağıdaki yönlerini incelemek ve anlamak çok önemlidir:

  • Web sitesi mimarisi (Website architecture)

E-ticaret sitesi mimarisi veya yapısı, gezinme, kategori sayfaları ve ürün sayfalarını nasıl kurguladığınızdır. Özetle, potansiyel müşterilerin önüne en iyi, en alakalı içeriği çıkarmak ve onu bulması için tıklamaları gereken sayıyı azaltmakla ilgilidir.

Harika site yapısının üç “altın kuralı” vardır:

  1. Basit ve ölçeklenebilir (scalable) hale getirin.
  2. Hiçbir sayfa, diğer sayfalardan üçten fazla tıklama almamalıdır.
  3. Son derece alakalı sayfa URL’leri ve alt dizinleri oluşturmak için anahtar kelime araştırmasını kullanın.

E-Ticaret İçin Kötü Site Mimarisi Örneği.

Bu ekran görüntüsü, kötü bir site mimarisinin örneğidir. İlgili sayfaya ulaşmak için kullanıcın dört tık işlemi yapması gerekiyor. Bu sadece gezinme açısından zayıf olmakla kalmaz, aynı zamanda ana sayfanız sitenizdeki en yetkili sayfa olduğu için arama sıralamanıza da zarar verir.

E-ticaret için İyi Site Mimarisi Örneği

Bu ekran görüntüsü ise iyi bir site mimarisi örneğidir. Unutmayın; Anasayfa, kategori ve ürün sayfalarına bağlantı vermesi gerekmektedir.

Doğru gezinme ve dahili bağlantı yardımı ile bu sayfalar ana sayfanızdan daha fazla destek alırlar. Böylece aramada üst sıralarda yer alma şansları daha yüksek olacaktır.

  • Sayfa hızı (Page speed)

Site hızı veya Page speed, sitenizin sıralaması ve kullanıcı deneyimi için çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre, site hızı çok yavaş olan sitelerde satın alma işlemlerinin %51 tamamlanmamaktadır.

Sitenizin hızını artırmak için neler yapabileceğiniz hakkında fikir edinmek için Google’ın PageSpeed ​​Insights Aracına gidin ve URL’nizi ekleyin. Google, Mobil ve Masaüstünde size 1’den 100’e kadar puan verecek ve yükleme sürelerinizi hızlandıracak adımlar sıralayacaktır.

  • Yönlendirmeler (Redirects)

Yönlendirmeler, kullanıcıları ve arama motorlarını başlangıçta istenenden farklı bir URL’ye göndermenin bir yoludur.

Yönlendirmeler SEO’nuzu etkileyecektir. Ancak bunun iyi veya kötü bir şey olup olmadığı birden çok faktör tarafından belirlenir. Arama motorları genellikle onları tanımlamak için benzersiz URL’lere güvenir. Google, sayfayı ve yönlendirmeyi incelediğinde, yeni sayfa ile orijinal sayfanın anahtar kelimesi arasındaki alaka düzeyini belirlemeye çalışır.

Eski URL ile yeniden yönlendirilen URL arasında bir bağlantı olduğundan emin olun, aksi takdirde SEO sıralamalarını kaybedebilirsiniz.

  • Dahili bağlantı (Internal linking).

Ürün kategorisi sayfalarında dahili bağlantı, kullanıcıları ve arama yapanları web sitenizdeki bir sayfadan diğerine yönlendirmeye yardımcı olabilir. Internal linking, SEO stratejisinin en çok gözden kaçan bölümlerinden biridir.

Sayfalarınıza dahili bağlantılar yerleştirerek, web sitenizde ekosistem oluşturun. Okuyucuları böylece sayfalarınızda tutar ve dönüşüm sayınızı artırabilirsiniz.

  • HTTP’ler

URL’lerinizin her birinin anahtar kelimeler göz önünde bulundurularak tasarlandığından emin olun.

URL’ler genellikle otomatik olarak oluşturulur. Bu bir hata olabilir ve potansiyel fırsatların kaybolmasına neden olabilir. Her URL’yi sayfanın bir uzantısı olarak işleyerek sıralamalarınızı ve SEO yeteneklerinizi artırabilirsiniz.

  • Mobil duyarlı (Mobile responsive)

2021 yılı boyunca Google aramalarının %60’ından fazlası mobil cihazda yapıldığı biliniyor. Bunu akılda tutarak, web sitenizin yalnızca mobil uyumlu değil, aynı zamanda mobil uyumlu olmasını sağlamanın SEO stratejinizin başarısı için kritik olduğunu da bilmelisiniz.

  • Yinelenen içerik (Duplicate content)

Google, yinelenen içeriği yani Duplicate content olan durumları sevmez ve çok fazla gereksiz sayfası olan siteleri de cezalandırır.

İçerik veya kategori sayfaları oluştururken bunların benzersiz olduğundan ve kendilerini sitenizin geri kalanından ayırabileceklerinden emin olun.

  • Hreflang

Hreflang, web sayfasının dilini ve coğrafi hedeflemesini tanımlamak için kullanılan bir HTML özelliğidir.

SEO stratejiniz açısından, aynı sayfanın farklı dillerde birden fazla sürümüne sahipseniz, bunları Google’da ayırmanıza Hreflang yardımcı olabilir. Dünya çapında farklı kitlelere ulaşmaya çalıştığınız için cezalandırılmak istemezsiniz.

  • Canonicals

Canonicals URL’ler veya etiketler, Google’a bir URL’nin hangi sürümünün arama sonuçlarında görünmesini istediğinizi söyleyerek web sitenize yardımcı olur.

Benzer konu veya sayfalarda, anahtar kelimeler birkaç farklı URL’de görünebilir. Ana sayfanın etiketlenmesi olmadan, Google sizi gereksiz arama terimlerine göre cezalandıracağından SEO sonuçlarınız zarar görebilir.

  • Site haritası (Sitemap)

Site haritası (Sitemap), sitenizdeki sayfalar, videolar veya diğer dosyalar hakkında bilgi sağlayan bir dosyadır. Esasen site haritası, sitenizdeki hangi sayfaların önemli olduğunu Google’a bildirerek sitenizi daha verimli bir şekilde taramalarına olanak tanır.

Site haritaları, SEO stratejinizin önemsiz ancak hayati bir parçasıdır. Arama motorlarına nereye bakmaları gerektiğini söyleyerek, potansiyel okuyucuları belirli sayfalara taşımak için çalışabilir, sıralamalarını yükseltebilir ve site trafiğini arttırabilirsiniz.

Bağlantı Kurma (Link Building) Stratejileri – Off-Page SEO

Google için iki önemli sıralama faktörü bulunuyor:

  1. İçerik
  2. Bağlantılar (Links)

Yüksek alan adına (domain authority) sahip bir web sitesinden web sitenize verilen geri bağlantılar (backlink), sıralamanızı neredeyse diğer tüm sıralama faktörlerinden daha fazla iyileştirebilir.

Sayfa dışı SEO (off-page SEO) olarak kabul edildikleri için, web sitenizde basit bir değişiklik yapmaktan biraz daha karmaşık ve zaman alıcıdır. Bu bağlantıları yani backlink elde etmek için diğer blog yazarları ve sitelerle işbirliği yapmanız gerekiyor.

Aşağıdaki beş benzersiz bağlantı kurma (Backlink) fırsatını bulabilirsiniz:

  • Kaynak sayfası bağlantı oluşturma (Resource page link building)

Kaynak sayfaları, daha iyi bir tanımı olmadığı için sektörünüzle ilgili kaynaklarla dolu sayfalardır.

Genellikle blog yazısı veya hatta basit, statik bir sayfa olarak çeşitli biçimlerde olabilirler.

Statik sayfalar blogla aynı etkiyi sağlamasa da, genellikle üretilmesi çok daha kolaydır ve sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olabilir.

İkincisi, bağlantı almak çok daha kolaydır ve sıralamanızda size biraz destek sağlar.

Kaynak sayfalarını bulmak için Google “inurl:resources + X” (X ürününüz, konunuz veya sektörünüzdür). Gelecek vaat eden bir sayfa bulduğunuzda, URL’yi ve sitenin iletişim bilgilerini bir e-tabloya ekleyin.

İyi bir potansiyel müşteri listeniz olduğunda, onlara e-posta göndermenin zamanı gelmiştir. Her e-postayı otomatik görünmeyecek şekilde özelleştirin.

  • Partnering with influencers

Influencers (Fenomen), sektörünüzde geniş bir takipçi kitlesine ve/veya yüksek alan otoritesine sahip web sitesine sahip olan ancak sizinle doğrudan rekabet etmeyen kişilerdir.

influencer marketingi muhtemelen duymuşsunuzdur. Bununla birlikte, SEO için etkileyicilerle ortaklık yapmak biraz farklıdır.

Hedef, ürününüzü sosyal medyada paylaşması için bir influencer’a ödeme yapmak yerine, onların sitelerinden sitenize geri bağlantı vermektir. Bu, ürün açıklamalarını içeren bir blog yazısı veya sitelerindeki mevcut bir sayfadan bir bağlantı olabilir.

  • Kırık bağlantı (Broken link building)

Bozuk bağlantı veya kırık bağlantı, artık yayında olmayan linkleri bulmak, içeriğin yeniden oluşturulması ve bu içeriğe bağlantı veren web yöneticilerine ulaşarak, bozuk bağlantıyı yeni oluşturmaktır.

  • Rakiplerin bağlantılarını kazanmak

Aynı anda rekabeti zorlarken sıralamanızı geliştirmek istiyorsanız Ahrefs gibi SEO araçları kullanmalısınız. Ahrefs rakibinizin anahtar kelimelerini görüntülemenize ve tüm bağlantılarını nereden aldıklarını öğrenmenize ve bunları kendinize uygun hale getirmenize olanak tanır.

  • Konuk Gönderi (Guest posting)

Bloglar veya makaleler içeren konuk gönderileri, backlink oluşturmanın harika bir yoludur. Misafir gönderisi, farklı bir blogda sizin yazınızın yayınlanması şeklinde tanımlayabiliriz. Konuk yazarlık olarak da tanımlayabiliriz. Kendi sitenizin görünürlüğünü artırmak için uzmanlıklarını ve okuyucularını kullanırken sitenizin sektör uzmanları ve sitelerle ilişkiler kurmasına yardımcı olabilir.

Konuk gönderi, SEO anahtar kelime sıralamanızı artırmak için sitenize ve sitenizden yüksek kaliteli bağlantılar elde etmenize de olanak tanır.

SEO Başarısını Ölçme

SEO, tıklama başına ödeme (PPC) kadar kesin değildir. Bunun yerine sıralamalardaki küçük artışlara bağlı olarak daha bir ölçme süresine sahiptir.

Sıralamanızı takip etmek için Ahrefs ve Semruhs’ı kullanabilirsiniz.

Bu iki SEO Tools size sıralamanızın genel olarak yükselip yükselmediği konusunda genel bir fikir verebilir.

Zaman içinde hedeflenen anahtar kelimelerinizin sıralamasında genel artış harika bir sonuçtur.

Ayrıca organik trafiği için Google Analytics’i de kullanın.

Son Söz

Sosyal medyadan ücretli reklamlara ve e-postaya kadar trafik çekmenin birçok yolu vardır. Ancak, güvenilir, ücretsiz, kendi kendine yeterli ve elde edilmesi nispeten kolay olan tek trafik arama motoru trafiğidir.

Sitenize trafik ve ziyaretçileri çekmesini istiyorsanız, e-ticaret SEO stratejilerinin öğrenmeniz veya uzman bir ajansla çalışmanız gerekiyor.

Basit bir SEO çalışması, katlanarak daha fazla satışla sonuçlanabilir.

En iyi kısım ise bunu başarmak yıllarınızı almak zorunda değil. Bu kılavuzu takip ederek, hemen başarabilirsiniz.

SEO Hizmetimiz için Teklif Alın!

SEO Hizmetimiz için Teklif Alın!

Teklif Al

Sıkça Sorulan Sorular

En iyi e-ticaret SEO araçları nelerdir?

İşleri doğru yapmanız için tavsiye edilen e-ticaret SEO araçları şunlardır:

  1. Google Analytics.
  2. Google Search Console.
  3. Ahrefs.
  4. Beam Us Up (or Screaming Frog).
  5. Copyscape.
  6. Barracuda Panguin Tool.
  7. Title Tag Pixel Width Checker.
  8. Semrush.
  9. Moz Keyword Explorer

Hepsi gerekli değil, ancak hayatınızı kolaylaştırmaya hizmet ediyorlar.

SEO nedir ve neden ilgilenmelisiniz?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Google gibi arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak için web sitenizi belirli anahtar kelimeler etrafında optimize etmenizi tanımlar.

SEO’yu neden bu kadar önemsemek zorundasın?

–         SEO, sosyal medyadan %1000+ daha fazla trafik çeker.

–         Organik arama, tüm web sitesi trafiğinin %53,3’ünü yönlendirir.

–         e-ticaret siparişlerinin %23’ü organik aramadan gelmektedir.

SEO, dijital pazarlamanın giderek daha önemli bir yönü haline geliyor. SEO şirketler için gerçek fırsatlar sunuyor.

Yerel SEO farklı mı?

Fiziksel bir mağazanız varsa veya yalnızca daha fazla yerel site trafiği istiyorsanız, yerel SEO size destek sağlayabilir.

Aşağıdakiler bunu başarmanıza yardımcı olabilir:

1-   Google My Business Profilinizi talep edin.

Google, Google My Business ile işletmenizin kendi veritabanına ekler. Google My Business, işletmenizin yerel arama sonuçlarında görünmesini sağlar. Google My Business ile web sitenizin bilgilerini, adresini, çalışma saatlerini, resimlerini, yorumlarını vb. görebilirsiniz.

2-   Yerel Bağlantılar oluşturun

Yerel backlink, haber kuruluşları, dergiler, basın bültenleri ve diğer yerel medya gibi diğer yerel web sitelerinden alınan bağlantılardır.

Alıntılamalar yerel SEO için önemlidir, çünkü Google’a bölgenizde popüler olduğunuzu gösterir. Tıpkı backlink genel olarak SEO’ya yardımcı olması gibi, yerel sitelerden gelen bağlantılar da yerel SEO’ya yardımcı olur.

İlgili İçerikler